Hősugárzós fűtéskor elsősorban nem a levegőt melegítjük. Ahogy a hő terjed, áthalad a közegeken (víz, levegő), és a besugárzott testekben elnyelődik. Ezután a testek, amelyek a hőt elnyelték, leadják a levegőnek a hőt. A Nap melege is ilyen módon jut a Földre. Például ősszel, amikor a levegő hűvösebb, a napsütötte helyeken kellemes meleget érzünk. Viszont ha a napsugárzás megszűnik, akkor fázni kezdünk.

lighting-746074_640A hősugárzás elve: amikor felmelegítünk egy testet, megemelkedik a belső energiája. Ezt a belső energiát elektromágneses hullámokká alakítja, és sugározza. Jelen esetben a felmelegített test lehet infra vonalizzó, kvarccső, szénszál, stb, az elektromágneses hullám pedig infrasugár lesz. Amikor ezek az infrasugarak elnyelődnek, akkor a testben, amely elnyelte őket, visszaalakulnak belső energiává.

Az infrasugaraknak is vannak hosszúságaik, amelyek úgymond a ”fokozatait” jelentik. Ezek pedig:

  • IR-A
  • IR-B
  • IR-C

Az IR-A sugárzást infra hősugárzóink bocsátják ki. Ezek a leghatékonyabban melegítő készülékek. A bőr alá 4 mm mélyen képesek behatolni és ott kifejteni hatásukat. Aggodalomra semmi ok, az infrasugarak nincsenek káros hatással az emberi szervezetre. Sőt, épphogy ellenkezőleg. Infralámpával kezelik a megfázást, légúti betegségeket, izmok, ízületek megbetegedéseket.

Az IR-B hullámhosszt a kvarc hősugárzók sugározzák. Ezek a bőr alá 2,5 mm mélyen hatolnak csak be.

Az IR-C hullámhosszt viszont szinte minden test sugároz magából. Még Ön is. Azonban hatékonyan a hősugárzó panelek tudják csak kibocsátani.

infraEzek a hősugárzó készülékek széleskörűen használhatóak akár lakóépületek, akár a szabadban, teraszon irányított fűtésként. Hatásfokuk 99,9%-os, mivel nincs közvetett hőleadás. Mivel elektromos árammal működnek, nincs károsanyag-kibocsátás, nem szennyezik a levegőt, használatuk biztonságos. Továbbá könnyedén szabályozhatóak egyéni igények szerint különböző elektronikai kiegészítők segítségével (mozgásérzékelő, távirányító, termosztát, stb).

A hősugárzás nem új keletű találmány; már az ősember is felismerte, hogy a tűz meleget biztosít számára, amire szüksége is volt a túléléshez. Eztán a hősugárzást a rómaiak fejlesztették tovább. Hypocaustumokat épített (ezek a régi római házak, fürdők alatt található, alacsony oszlopokból álló padlófűtési-rendszer), ahol meleg levegőt áramoltatott, és azzal fűtötte az épületeket.hypocaustumAzonban a hősugárzós fűtés háttérbe szorult az utóbbi években a fosszilis energiahordozók elterjedése miatt. Erre a legjobb példa a központi fűtés, ahol a legelterjedtebb módja a fűtésnek a kazános megoldás; egy kazán földgáz elégetésével felmelegíti a fűtésre szánt vizet, amelyet radiátorokba vezetnek. Ezek a radiátorok a levegőt melegítik fel. Azonban a levegő fűtése nem mindig gazdaságos.